Son Dakika
29 Mart 2024 Cuma
23 Nisan 2016 Cumartesi, 00:32
Emin ÇELİMLİ
Emin ÇELİMLİ e.celimli@mynet.com Tüm Yazılar

Nereliydik Nereli Olduk.

NERELİYDİK NERELİ OLDUK

Bu gün bizlere nerelisiniz diye sorduklarında ya bir önceki yerleşim yerimizin adını ya da bulunduğumuz şehrin köyün adını söyleriz. Çoğumuz da bunu gurur vesilesi yaparız. Hâlbuki Cumhuriyetten önce Soyadı Kanunu yürürlüğe girmeden önceki dönemi bilmiyoruz.  Babamızın annemizin babasını yani dedemizi biliyoruz ondan önceki dedelerimizi bilmiyoruz. Derinlemesine araştıran kişiler bu ayrıntıya erişebiliyor. Çok şahit oldum bu durumlara. Dedesinin babası Horasan’dan, İran’dan, Irak’tan veya Türkiye’nin Doğu illerinden Batıya, İç Anadolu’ya göçmüşler ve de günümüzün insanları bu günkü yerleşim yerlerinde doğup büyüdükleri ve dedeleri de buralarda yaşayıp vefat ettikleri için kendilerinin memleketini halen bulunduğu yerleşim alanları olarak söylerler.  Bahsettiğim Osmanlı dönemi göçleri zamanın da belki de amcamız, halamız, teyzemiz ve akrabalarımız oralarda kaldı. Ve bizler bilmiyoruz ama kan bağımız akrabalığımız devam ediyor.  O bakımdan kimse memleketinin bulunduğu bölgeden dolayı övünmeye veya diğer bölgede yaşayan insanları hor görmeye hakkı yoktur. Bu gün Türkiye’ de bu konuda Ailelerin geçmişleri hakkında derin bir araştırma yapılsa çok ilginç sonuçlar doğacağına inanıyorum. Belki de bu gün düşmanmış gibi husumet besleyen kesimlerin içinden çok akrabalar veya kök bağımız olacak sonuçlar çıkacak. O zaman belki de bu düşmanlık niye denilip hayıflanılacaktır.

Bizler olaya Memleket,  Bölge, inanç, ırk olarak bakmayıp i İnsan değeri olarak bakarsak Ülkemiz ve Dünya çok daha yaşanabilir bir gezegen olur. Hatta şunu da söyleyebilirim Dünya dönüyor, Yirmi dört saatte tamamlıyor günü. Bu zaman içinde bizim memleketim dediğimiz yer bir yerlere gidip geliyor bizler farkına varmıyoruz bu durumun.

Canlıların içinde en kutsal yaratılan bizleriz. Tüm canlılar kutsaldır. Dünya dengesi için gereklidir. Ancak bizlere verilen en büyük nimet aklımızdır. Bu aklımızı iyi kullanırsak hem aile içinde hem de Ülkemizde huzura erişebiliriz.

Kimse kimsenin memleketinin bulunduğu konumdan dolayı hor görmeye, düşman olmaya hiçbir hakkı yoktur asla da olamaz yanlıştır. Herkesi insan olarak sevmek saymak zorundayız. Ülkemizin üzerinde oyunlar oynamak isteyenlere de asla müsaade etmemeliyiz. Doğu’sundan Batı’sına Güney’inden Kuzey’ine tek yürek birlik olmalıyız.

Bu Ülke Hepimizin.

Sevgiler Saygılar

Emin ÇELİMLİ

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...