Son Dakika
19 Mart 2024 Salı
13 Mayıs 2016 Cuma, 12:09
Emin ÇELİMLİ
Emin ÇELİMLİ e.celimli@mynet.com Tüm Yazılar

Engellimi Var.

Merhabalar

Bu günkü yazımı engelli Kardeşlerimizin Haftalarını kutlayarak başlamak istiyorum adet olduğu üzere.

Adet olduğu üzere dedim ben engelli engelsiz diye bir ayrım yapmıyorum o nedenle bu tür ve buna benzer haftaların bir ticari sektör olduğunu düşünüyorum. Herkes birbirine hediyeler alacak, çelenkler gönderecek vs. ve buradan da kazançlar elde edilecek ekonomi canlanacak. Çok kötü bir anlayış, çok hazin bir tablo, bu tür haftalar üzerinden kazanç sağlamak. Yani daha açıkçası bu haftaların asıl amacından saptırılarak bu durumda engelli diye nitelediğimiz insanlar üzerinden çıkar sağlamak.

Ben bu durumu kabul etmiyorum ve protesto ediyorum.

Motorlu taşıtlara uygulanan ve her yıl veya iki yılda bir yapılan vize uygulaması sonucu arabaların kusurları engelleri tespit edilerek trafiğe çıkabilir veya çıkamaz raporu verilir. Bu durumda tespit edilen bu kusurlar giderildikten sonra vize verilir. Ağır ve ya hafif kusur şeklinde iki başlık altında toplanmış olan engellerden ağır kusur olanların bu kusurlarının trafiğe çıkabilmek için giderilmesi yasa gereği mecburidir. Hafif kusurlar ise sözle uyarılıp gerekli vize verilir ve verilen süre içinde rahatlıkla trafiğe çıkabilirsiniz. Vize yapılmamış araçlar yolda yakalandıkların da o anda mutlaka engellenir ve trafikten men edilir.

Şimdi farz edelim ki;

Aynı uygulama insanlara da uygulansaydı nasıl bir sonuç ortaya çıkardı acaba. Mutlaka her insanların da ağır hafif kusurları çıkacaktır. Hatta bazı insanların da toplumda dolaşması men edilirdi. Şu an olduğu gibi toplumda yaşaması sakıncalı olanlar cezaevlerinde bulunmaktadır.  Ben inanıyorum ki yüzdelik oranlama yapılacak olursa çok yüksek oranlarda ağır kusurlu, hafif kusurlu insanlar olacaktır. Çok az bir insan kusursuza yakın bir durumda olacaktır. Kesinlikle tam kusursuz insan yoktur.

Hal böyle olunca kimsenin kimseye farklı şekilde bakmaları veya acır gözlerle bakmaları doğru değildir ve de hakları yoktur.  Şu an her şeyimiz sağlığımız ekonomik durumumuz iyi olabilir ama saniyeler sonra ne olacağımızı bilemiyoruz. Bulunduğumuz her duruma şükretmesini bilmemiz gerekir.

Bu düşüncelerle insanlar için kullanılan engelli, özürlü diye bir tanımı kabul etmiyor ve tanımıyorum.

Dünyada ve Ülkemizde çok başarılı, engelsiz insanları kıskandıracak derecece engelli diye haksız tanımladığımız insanlar mevcut.

 

Düşüncelerimize engel koymadığımız bir dünya diliyorum.

 

Saygılarımla

 

13.01.2016

Emin ÇELİMLİ

You must be logged in to post a comment Login

Yorum yazın...